SPMOs   önskedröm Per Sandberg, ordförande i föreningen Sveriges Spannmålsodlare.

Och Fredrik Blad, VD för Varaslättens Lagerhus åsikt om Lantmännen .

"Lantmännen säljer sina industrier en önskedröm för privata spannmålshandlare." ("Silos hos Lantmännen gör bara att småbönder finns kvar och stör marknaden för storbönder?")

Publicerad 2010-12-18 06:47

 

Om tio år har Lantmännen sålt sina industrier och ägnar sig enbart åt spannmål och foder. Det spår Per Sandberg, ordförande i föreningen Sveriges Spannmålsodlare. – Jag hoppas att de förtroendevalda vågar sälja ut, om inte annat så av ekonomiska skäl, säger han.

Annons

Per Sandberg var en av de inbjudna gästerna när Akron-maskiner i Järpås firade 75-årsjubileum med bland annat en spannmålsdag. En av programpunkterna var hur svensk spannmålshandel ser ut om tio år.
Den största förändringen är att Svenska Lantmännen inte längre kommer att finnas kvar. Föreningen har sålt alla sina industrier och finns enbart kvar som Lantmännen Spannmål och Lantmännen Foder, tror Per Sandberg om han får sia om framtiden.
– Det finns ingen VD och styrelse som matchar den bredd som krävs för att styra över en så stor verksamhet som Lantmännen har i dag. Om inte annat så kommer man att få sälja av ekonomiska skäl, precis som man gjorde med Granngården, säger Per Sandberg.

Två divisioner
Spannmåls- och foderhandeln kommer att delas i två divisioner som kan fokusera på sina primäruppgifter och där vinsterna stannar i respektive division. Per Sandberg är däremot osäker på om det är de förtroendevalda eller ledningen som tvingar fram förändringen.
– Här borde vi i spannmålsodlarföreningen vara mer aktiva och avkräva besked av våra förtroendevalda på distriktsmöten och liknande, säger han. Per Sandberg tror att Svenska Foder fortsätter att växa och att Söderslätts Spannmålsgrupp finns kvar. Han spår att en liknande bondeägd spannmålsgrupp om tio år har etablerat sig i hans egna hemtrakter i Mälardalen, där konkurrensen på marknaden är svag.
– Några spannmålshandlare kommer att ha försvunnit, bland annat för att de inte sörjt för sina generationsskiften. Jag tror också att privata intressenter har gått in i branschen. Kanske finns det ett Akron Spannmål AB, säger Per Sandberg med en blinkning till spannmålsdagens värdar.
Lantmännens representant Göran Karlsson, produktionsmarknadschef på Lantmännen Lantbruk Handel, valde att inte gå i svaromål. Fredrik Blad, VD för Varaslättens Lagerhus, vände sig däremot mot Per Sandbergs resonemang om att ett kooperativt företag inte bör bli äldre än 20 år.
– Så länge företaget står för en medlemsnytta har det i högsta grad ett existensberättigande och det tycker jag att vi på Lagerhuset är ett exempel på trots att vi har 80 år på nacken, säger Fredrik Blad.

 

Göran Berglund

Se artickel  eller  http://www.lantbruk.com/lantmannen-saljer-sina-industrier  eller Spmo onskedrom att salja Lantmannen industrier.htm

Se Sanningen om SPMO Sveriges Spannmålsodlare

0511-34 22 58